Praca, nawet jeśli akurat tę swoją bardzo lubimy i satysfakcjonuje nas, jest tylko pracą, sposobem na pozyskanie pieniędzy. Każdemu z nas na pewno zdarza się czasem „złapać lenia” i nie mieć najmniejszej ochoty wstać z cieplutkiego łóżka, gdy za oknem jeszcze ciemno. Kiedy już zmusimy się do wstania i dotrzemy do miejsca pracy, nie chce się nam od razu pracować na najwyższych obrotach. Myślami nadal jesteśmy w błogiej krainie snów albo na egzotycznych wakacjach…
Jest jednak coś, dzięki czemu w przyjemny sposób powrócimy do otaczającej nas rzeczywistości i miło urozmaicimy sobie rozpoczynający się nowy dzień – to kawa! Jeśli tylko pracujemy w miejscu, w którym mamy możliwość zrobić sobie małą przerwę i wraz ze współpracownikami przygotować kawę, koniecznie musimy skorzystać z poniższych przepisów (więcej przepisów on-line)!
Kawa z bitą śmietaną i sosem czekoladowym
Absolutna klasyka gatunku, czyli kawa z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Szalenie prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt smakowy i wizualny niezwykły! Możemy tutaj eksperymentować i modyfikować ilość poszczególnych składników wedle własnych upodobań. Kiedy już odkryjemy idealne proporcje dla siebie, możemy pokusić się o dodanie kolejnych składników.
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml mleka (opcjonalnie)
- cukier (opcjonalnie)
- sos czekoladowy
- bita śmietana do dekoracji
Najpierw parzymy kawę. Jeśli lubimy kawę z mlekiem, dolewamy je i mieszamy. Do osobnej szklanki wlewamy trochę sosu czekoladowego (można kupić gotowy) i tworzymy około centymetrową warstwę. Ostrożnie wlewamy kawę na sos, aby nie zniszczyć warstwy. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną. Dodatkowo możemy polać sosem, poprószyć kakao lub posypać wiórkami czekoladowymi. Już sam tylko widok takiej kawy sprawi, że od razu poczujemy się lepiej!
Kawa owocowa
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale kawa lubi bardzo wiele dodatków, w tym właśnie owoce. I tutaj możemy dowolnie eksperymentować z różnymi owocami, zarówno świeżymi, z puszki czy na przykład w konfiturze.
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 200-250 ml mocnej kawy
- 50 ml mleka (opcjonalnie)
- sos czekoladowy (opcjonalnie)
- owoce
- bita śmietana do dekoracji
Parzymy kawę, dodajemy mleko i cukier (opcjonalnie). Na dnie szklanki tworzymy warstwę z owoców. Jakie owoce? Mogą to być na przykład drobno pokrojone brzoskwinie z puszki, świeże truskawki czy maliny, odrobina konfitury wiśniowej itp. Jeśli chcemy użyć również sosu czekoladowego, pierwszą warstwą powinien być sos – na niego wykładamy wówczas owoce. Delikatnie zalewamy owocową warstwę kawą. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i pozostałymi owocami. Pyszna, interesująca, kolorowa kawa gotowa!
Mrożona kawa owocowa
Mrożona kawa kojarzy się głównie z sezonem letnim, gdy doskwierają nam upały i pragniemy szybkiego orzeźwienia. Taką kawę możemy jednak całkiem śmiało przygotowywać przez cały rok, bo zawsze tak samo świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Co więcej, jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu – doskonała propozycja na krótką chwilę w pracy.
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 100 ml mocnej kawy
- 100 ml mleka
- 1 gałka lodów
- kostki lodu (opcjonalnie)
- bita śmietana do dekoracji
Parzymy kawę, studzimy, dolewamy zimnego mleka. Dodatkowo możemy dorzucić kilka kostek lodu, ale musimy pamiętać o tym, by wówczas zrobić nieco mocniejszą kawę (roztopiony lód może osłabić jej smak). Na dno przezroczystej szklanki kładziemy lody i ostrożnie zalewamy je zimną kawą. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Możemy poprószyć kakao lub posypać wiórkami czekoladowymi. Kawę taką koniecznie podajemy ze słomką i długą łyżeczką. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszną kawę w pracy znajdziesz na stronie: przepisynakawe.pl